Zadužićemo se 280 miliona

Bez autora
Apr 19 2010

Crna Gora će se ove godine zadužiti i izdati garancije u ukupnom iznosu od 440,5 miliona eura, što je oko 14 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda. Ukupan iznos zaduženja Crne Gore kod međunarodnih finansijskih institucija ove godine će iznositi 278,5 miliona eura, od čega će najveći dio, odnosno 200 miliona, biti obezbijeđeno od Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Evropske komisije ili emitovanjem obveznica na evropskom tržištu kapitala. Crna Gora će, na osnovu Odluke o zaduživanju i davanju garancija za ovu godinu, kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj zadužiti 3,5 miliona eura za realizaciju projekta pod nazivom Zaštita osjetljivih turističkih oblasti, a po pet miliona za projekte Stanovi solidarnosti i rješavanje stambenih potreba građana kod Banke za razvoj Savjeta Evrope.

Zadužićemo se 280 milionaCrna Gora će se ove godine zadužiti i izdati garancije u ukupnom iznosu od 440,5 miliona eura, što je oko 14 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda.

Ukupan iznos zaduženja Crne Gore kod međunarodnih finansijskih institucija ove godine će iznositi 278,5 miliona eura, od čega će najveći dio, odnosno 200 miliona, biti obezbijeđeno od Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Evropske komisije ili emitovanjem obveznica na evropskom tržištu kapitala, prenosi Mina business.

Crna Gora će, na osnovu Odluke o zaduživanju i davanju garancija za ovu godinu, kod Međunarodne banke za obnovu i razvoj zadužiti 3,5 miliona eura za realizaciju projekta pod nazivom Zaštita osjetljivih turističkih oblasti, a po pet miliona za projekte Stanovi solidarnosti i rješavanje stambenih potreba građana kod Banke za razvoj Savjeta Evrope.

Odlukom je predviđeno i zaduživanje 30 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj za potrebe Fonda za zaštitu depozita, kao i 25 miliona, odnosno pet miliona eura od Evropske investicione banke za otpadne vode i rješavanje uskih grla u saobraćaju. Crna Gora će zadužiti i pet miliona eura za potrebe zaštite spomenika kulture na Cetinju, za šta će kreditor biti naknadno određen.

Crna Gora će dati garancije za 15 miliona eura vrijedan kredit EBRD za elektrifikaciju pruge Nikšić – Podgorica, kao i kredite od sedam miliona kod EIB-a za drugu fazu hitne rehabilitacije želježničke infrasturkture, odnosno 40 miliona eura kod kineske Export banke za nabavku novih brodova.

Crna Gora će izdati garnacije i za 140 miliona eura vrijedan projekat podrške privredi, od čega će za kreditne aranžmane podgoričkog Kombinata aluminijuma biti izdvojeno do 85,32 miliona, a nikšićku Željezaru 27,3 miliona eura.

„Garancije će biti izdate i za potrebe Brodogradilišta Bijela, u iznosu do 5,88 miliona eura, Željezničkog prevoza, do sedam miliona, barskog preduzeća Melgonia-Primorka od četiri miliona eura", navodi se u Odluci.

Crna Gora će dati i garancije za 3,8 miliona eura kredita Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju kod Erste Banke, za kupovinu zemljišta za gradnju objekata, kao i dodatnih 6,7 miliona, za koje će zajmoprimac i kreditor biti naknadno određeni.

Ministarstvo finansija će, prema Odluci, imati mogućnost da u cilju finansiranja budžetskog deficita uzima kratkoročne pozajmice iz domaćih ili stranih izvora i emituje dugoročne i kratkoročne hartije od vrijednosti.

„Kratkoročne pozajmice i hartije od vrijednosti mogu se koristiti za obezbjeđivanje likvidnosti, najduže šest mjeseci, nezavisno od granice godišnjeg povećanja duga utvrđene Zakonom o budžetu", navodi se u Odluci.

Objašnjeno je i da će se sredstva za vraćanje kredita obezbijediti u budžetu Crne Gore, prema dinamici otplate utvrđene sporazumima, sa pripadajućim kamatama i drugim predviđenim troškovima.

Odlukom je odobreno da ministar finansija, u ime Vlade, potpiše sporazume o zajmu ili garancijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik